Archiwum autora: adminecho

W świątecznym klimacie

Zbliża się czas długo oczekiwany, wyjątkowy ,magiczny. W ostatnim w 2017 roku numerze szkolnej gazetki „Echo Trójki” postanowiliśmy towarzyszyć Wam, drodzy czytelnicy, w przygotowaniach do Świąt Bożego Narodzenia. Znajdziecie propozycje wyjątkowych świątecznych dekoracji robionych własnoręczne w artykułach Aleksandry Zawadzkiej i Aleksandry Turek. Dla Was specjalnie Aleksandra Piątek i Aleksandra Uścian- Szaciłowska przygotowały wyjątkowe przepisy kulinarne na świąteczne słodkości. Warto zainteresować się też tekstem Anny Jastrzębskiej, która pokaże różnice kulturowe w obchodzeniu Świąt Bożego Narodzenia na przykładzie Hiszpanii, Japonii i Stanów Zjednoczonych. Zapraszamy do lektury.

W imieniu całej redakcji szkolnej gazetki „Echo Trójki” składam serdeczne życzenia spokojnych, refleksyjnych ,pełnych nadziei, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego nowego roku .

Agata Zawadzka

Zrób sam ozdoby choinkowe

Święta już niebawem, dlatego dzisiaj chciałabym wam zaproponować kilka pomysłów na ozdoby świąteczne, które szybko możecie zrobić sami z tanich, dostępnych powszechnie produktów. Myślę, że jest to świetne rozwiązanie, które zachwyci twoich gości i wprowadzi do każdego domu świąteczną atmosferę.

Ozdobna choinka na Boże Narodzenie

Rzeczy, których potrzebujesz


* stożki styropianowe,
* sznurek sizalowy, 
* utwardzacz do tkanin, 
* nożyczki,
* folia aluminiowa 

1.Utwardzacz do tkanin wylej do miseczki lub pojemnika.

2.Włóż do utwardzacza sznurek, aby dokładnie nasiąknął utwardzaczem.

3.Teraz możesz, ale nie musisz owinąć dokładnie styropianowy stożek folią aluminiową, aby się nie zniszczył.

4.Nasiąkniętym utwardzaczem sznurkiem zacznij owijać styropianowy stożek.

5.Kontynuuj owijanie, aż znaczna ilość sznurka będzie pokrywać stożek. Pamiętaj, że sznurek musi później samodzielnie stać i ładnie się prezentować jako choinka.

6. Następnie pozostaw sznurek na stożku do całkowitego wyschnięcia. Podążaj za instrukcją na opakowaniu utwardzacza, jeśli chodzi o jego wyschnięcie.

7.Gdy sznurek będzie już suchy i twardy zdejmij go ostrożnie ze stożka.

8.Ozdób choinkę przygotowanymi ozdobami. Pamiętaj, że muszą być one lekkie i małe.

Bombki choinkowe

Rzeczy, których potrzebujesz


styropianowe bombki
* zawieszki do bombek,
perełki dekoracyjne
* klej w pistolecie,
* sztuczny śnieg,
* wstążeczka / tasiemka.

1.Przygotuj sobie pistolet z klejem. Włącz go, żeby się nagrzał.

2.Gdy klej będzie gotowy jedna po drugiej zacznij przyklejać do bombki perełki, w miarę ciasno. Naklej jedną w wybranym miejscu, a następnie naklejaj kolejne wokoło tej pierwszej tak, aby ją okrążyły.

3.Następnie przyklej drugi rząd perełek, wokół tego pierwszego. Kontynuuj oklejanie bombki w ten sposób prawie do końca.

4.Zatrzymaj się, gdy na bombce zostanie niewielkie miejsce, w sam raz na zawieszkę do bombki.

5.Przyklej do bombki zawieszkę, dzięki której będziesz potem mogła powiesić bombkę na choince. 6.Zawieszka ma zamontowany drucik, wbij go w bombkę i doklej resztę.

7.Pozostaw bombkę do wyschnięcia.

8.Na samym końcu spryskaj bombkę odrobinę sztucznym śniegiem, aby wyglądała jeszcze bardziej magicznie.

 

Wianek świąteczny z papierowej wikliny

Rzeczy, których potrzebujesz

*2-3 gazety ok. 20-stronicowe;

*klej do papieru w sztyfcie;

*patyczek do szaszłyków;

*nożyczki;

*mocny klej (typu Kropelka);

*papierowa tuba o średnicy 2,5 cm i długości minimum 15 cm.

1.Gazetę przecinamy na cztery równe części, by powstały paski. Każdy pasek smarujemy klejem w prawym górnym rogu, ale nie sam róg, bo patyczek, którym będziemy skręcać papierowe tutki, się przyklei.

2.Patyczek przykładamy pod kątem do papieru i zaczynamy ciasno skręcać, końcówkę sklejamy.

2.Po zrobieniu wszystkich tutek bierzemy dwie i sklejamy mocnym klejem na krzyż. Na środku stawiamy tubę i doklejamy trzecią wiklinę, tak by dotykała tuby i przecinała dwie z czterech tutek.

4.Zaczynamy składać stroik, przekładając kolejno tutki – tę spod spodu na górną i tak dookoła. Poszczególne tutki przedłużamy, wkładając jedną w drugą (nie kleimy). Kiedy dojdziemy do końca tuby, delikatnie ją wyciągamy, ale nie do końca, po czym pleciemy dalej.

5.Gdy zrobimy splot długości ok. 60 cm i wianek bez oporu da się zawinąć w koło, kończymy pracę, przyklejając mocnym klejem końcówki wikliny zgodnie ze wzorem. Obcinamy zbędne końcówki wikliny i sklejamy końce wianka mocnym klejem. Dla pewności spinamy wszystko spinaczami do bielizny i zostawiamy na chwilę, by klej dobrze się związał.

6.Na koniec wianek z papierowej wikliny ozdabiamy wedle uznania. Możemy go wykorzystać jako stroik na świąteczny stół albo do powieszenia na ścianie czy drzwiach.

Powodzenia!!!

Aleksandra Zawadzka ,klasa ILOI

 

 

Gotuj i dekoruj w świątecznym klimacie!

Dzień, na który czekamy cały rok, to właśnie Święta Bożego Narodzenia. Noc, w którą narodził się Jezus, jest pełna magii i tajemnic. Czas przeznaczony dla bliskich, czas, gdy wszystkie spory idą w niepamięć. Ten cudowny okres nie obejdzie się bez pyszności na stole i dekoracji w domu. W tym artykule przychodzimy do Was z propozycją świątecznych babeczek oraz dekoracjami, które możecie wykonać samodzielnie lub ze swoim rodzeństwem. Z pewnością będzie to fajna zabawa i mile spędzony czas. Zapraszamy!

Ozdoby świąteczne często są bardzo drogie, mimo że są w naszych domach zaledwie przez kilka tygodni. Te projekty pomogą wam sporo zaoszczędzić i stworzyć niepowtarzalne dekoracje na święta Bożego Narodzenia.

 

Ozdobna gałązka

Można ją powiesić na ścianie czy w oknie lub też postawić. Ozdabiamy ją tym, co nam się podoba. Fajnie postawić na fajne, naturalne ozdoby w stonowanych kolorach – otrzymamy wtedy ciekawy, skandynawski akcent. Mi się taka gałązka marzyła już od dawna, w tym roku sama sobie taką zrobiłam. Z tą różnicą, że moja  stoi w doniczce.

Trochę zieleni zamkniętej w kuli

Potrzebny nam będzie ozdobny szklany pojemniczek, który wypełniamy mchem, korą lub małymi roślinkami. Na to świeczka i mamy cząstkę lasu w domowym zaciszu. Piękne :)

Świeczki w butelkach

Rekord prostoty. Butelka + świeczka i gotowe. Dla bardzo zapracowanych. Jest fajnie i prosto. Jeśli chcemy bardziej świątecznie i na bogato, możemy przywiązać szyszki lub gałązki

Suszone owoce

Najlepiej sprawdzą się tutaj pomarańcze i goździki. Nie dość że fajnie wygląda, to jeszcze obłędnie pachnie.

Przejdźmy do naszego ulubionego tematu , czyli przepisów 😊

BABECZKI

Babeczki tak dobre, że aż nieprzyzwoite? Czekoladowe ciasto, obłędny poncz i kremowa bita śmietana. Na nadchodzące święta to wegański must have! Wyglądają cudnie a smakują jeszcze lepiej!


SKŁAD:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka sojowego niesłodzonego
  • 3/4 szklanki aquafaby (zwyczajowa ilość z 1 puszki ciecierzycy)
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cukru cytrynowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


PONCZ 

  • 6 łyżek dżemu truskawkowego
  • 4 łyżek soku malinowego
  • 4 łyżki Burbonu


BITA ŚMIETANA KOKOSOWA 

  • 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (tylko stała część)
  • 6 łyżek cukru pudru trzcinowego


POLEWA 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka sojowego
  • 50 g oleju kokosowego nierafinowanego


DODATKOWO: 

  • cukier kryształ do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
2. Czekolady rozpuszczam nad kąpielą wodną wraz z dwoma łyżkami oleju kokosowego. Odstawiam na kilka minut aby masa ostygła.
3. Aquafabe ubijam przez około 10 minut stopniowo dodając cukier puder. Na końcu dodaję łyżeczkę octu i ubijam jeszcze minutę. Piana nie musi być sztywna jedynie spieniona i w kolorze mlecznym.
4. Do mleka dodaję pozostałą łyżeczkę octu i odstawiam na 10 minut. Suche składniki takie jak: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier z prawdziwą wanilią i cukier cytrynowy mieszam ze sobą w dużej misce.
5. Do aquafaby dodaję mleko, następnie mieszam. Suche składniki przesiewam do masy i miksuję całość małymi partiami dodając rozpuszczone czekolady.
6. Do formy wyłożonej papierowymi foremkami przekładam masę na 3/4 wysokości. Babeczki piekę przez około 15 minut (dobrze jest sprawdzić stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem).
7. Mleczko kokosowe ubijam z cukrem pudrem na puszystą masę (używam mleczka z Lidla). Masę schładzam przez 30 minut.
8. Upieczone babeczki odkładam do wystygnięcia. Następnie ostrożnie wykrawam małe otwory tworząc przestrzeń na masę i poncz. Ciasto czekoladowe które uzyskuje poprzez wykrojenie otworów wykorzystuję do pralinek lub ziemniaczków.
9. Składniki na poncz mieszam ze sobą, wypełniam nim otwory wykonane w babeczkach i odstawiam na kilka minut.
10. W małym rondelku podgrzewam mleko z olejem kokosowym, zdejmuję z ognia dodaję czekoladę i mieszam do uzyskania gładkiej polewy. Masę odstawiam do przestudzenia.
11. Bitą śmietanę kokosową przekładam do rękawa cukierniczego, dekoruje top babeczek i schładzam przez 30 minut.
12. Babeczki zanurzam w polewie czekoladowej do miejsca połączenia masy z ciastem czekoladowym.
13. Wierzch babeczek oprószam cukrem kryształem i schładzam w lodówce przez 2-3 godziny.

Aleksandra Uścian- Szaciłowska, Aleksandra Piątek, klasa II LOT

Boże Narodzenie w różnych zakątkach świata

Święta Bożego Narodzenia są bez wątpienia najważniejszymi świętami w roku. Towarzyszy im niezapomniana atmosfera, przepełniona radością i uśmiechem. Każdego roku przeznaczamy wiele czasu na przygotowania – ubieramy choinkę, przyrządzamy potrawy świąteczne, zajmujemy się porządkami w domu czy szukamy prezentów dla bliskich. Robimy to wszystko, by po pojawieniu się pierwszej gwiazdki zasiąść razem z rodziną do stołu, wymienić się opłatkiem, życzyć sobie wszystkiego, co najlepsze i spędzić czas z osobami, które są dla nas ważne. Święta są jedną z niewielu okazji, kiedy możemy w końcu na chwilę uciec od naszego zabieganego życia i codziennej rutyny. Doskonale wiemy, czym charakteryzuje się Boże Narodzenie w Polsce. Tymczasem w różnych zakątkach świata mieszkańcy z pokolenia na pokolenia przekazywali sobie własne tradycje.

Na początku przenieśmy się do Hiszpanii, gdzie Boże Narodzenie jest również bardzo ważnym rodzinnym świętym jak w Polsce. Mieszkańcy zamiast opłatkiem dzielą się chałwą, a zamiast choinki stawiają w domach bogato zdobione, często wykonane własnoręcznie szopki. Wigilijna wieczerza rozpoczyna się po pasterce. Główne dania serwowane w niej różnią się w zależności od regionu. Są to zazwyczaj jagnięcina, prosię, pieczony indyk lub owoce morza. Na deser podaje się natomiast turron, marcepan, ciasteczka polvorones i orzechy. Wszystko popija się dużą ilością cava, tradycyjnym hiszpańskim białym winem musującym. Następnie wszyscy wychodzą na ulice oświetlone tysiącami barwnych żarówek, śpiewają kolędy, tańczą i bawią się do rana. Hiszpańskie dzieci nie znajdują prezentów pod choinką, muszą czekać aż do 6 grudnia na święto trzech króli. Ta tradycja związana jest z obdarowaniem Jezusa przez mędrców ze Wschodu.

Następnie odwiedźmy Japonię, gdzie mieszkańcy rozpoczynają przygotowania już w listopadzie. W hotelach, w restauracjach, na dworcach, czy w sklepach może zaobserwować kolorowe lampki, mieniące się w tysiącach kolorów, sosnowe wieńce i figurki Świętego Mikołaja. W przeciwieństwie do państw europejskich Japończycy nie traktują tego święta jako święto religijne, ponieważ odsetek chrześcijan w tym kraju jest naprawdę niski. Nieznajomość religijnego znaczenia zupełnie tutaj nie przeszkadza, bo Japończycy dostosowali tradycje do własnych potrzeb, skupiając się na samej atmosferze święta. Jak wiadomo bóstwa buddyjsko-shintoistyczne wyraźnie nie mają nic przeciwko temu, by obok nich pojawił się Św. Mikołaj, Jezus, Matka Boska oraz aniołki. Uroczysta kolacja wygląda też trochę inaczej, nie ma ona tak rodzinnego charakteru jaki ma u nas. Zacznijmy od tego, że mieszkańcy nie mogą cieszyć się dniem wolnym, muszą normalnie iść do pracy. Na wigilijnym stole nie znajdziemy tradycyjnych dwunastu potraw, zazwyczaj ich miejsce zajmują słodycze m.in. kurismasu Kreki (bardzo słodkie, tortowe ciasto z tonami kremu i grubą warstwą czekolad)oraz kurczak.

O świętach Bożego Narodzenia w Stanach Zjednoczonych pewnie nie trzeba dużo mówić. Przygotowania świąteczne rozpoczynają się jeden dzień po Święcie Dziękczynienia w tzw. „Czarny piątek”. Wtedy wiele sklepów oferuje gigantyczne obniżki, a mieszkańcy potrafią stać nawet kilka godzin w kolejkach, aby upolować wymarzony prezent dla bliskich. Choinkę stawia się w amerykańskim domu, zwykle wcześniej niż w Polsce, często już na początku grudnia. Amerykanie nie obdarowywują jedynie najbliższej rodziny, ale również przyjaciół, sąsiadów i współpracowników. Często to są prezenty wykonane własnoręcznie np. domowe ciasteczka czy ozdoby. Samo Boże Narodzenia ma charakter bardzo rodzinny. Nieraz krewni zjeżdżają się z końca kraju, by pobyć z bliskimi, pokolędować i co najważniejsze uczestniczyć w świątecznym obiedzie. Jedną z amerykańskich tradycji jest zostawienie przy choince ciasteczek oraz mleka, aby ugościć Świętego Mikołaja, który pod osłoną nocy zostawia prezenty. Na stole królują zazwyczaj: pieczona szynka lub indyk z farszem, sos borówkowy, słodkie ziemniaki, zapiekanka z zielonej fasolki, kolby kukurydzy, sałatka ziemniaczana, pieczone warzywa. Na deser podaje się różnego typu soki: jabłkowe, wiśniowe, dyniowe lub popularne w tym okresie bakaliowe serniki.

Anna Jastrzębska ILOE

 

Czekoladowy RAJ!

Święta tuż tuż… , każdy z nas lubi sobie zjeść coś, co powszechnie jest uznawane za niezdrowe. Ja chciałabym się z wami podzielić moimi przepisami na czekoladowe słodkości, które można jeść bez ograniczeń! A o to w Święta chodzi, żeby jeść i nie martwić się, że po Świętach będziemy o 10kg ciężsi. Smacznego

Brownie wegańskie

Składniki na foremkę wielkości około 20 x 20 lub inną niedużą foremkę:

2 tabliczki gorzkiej czekolady / 200 g
¾ szklanki oleju kokosowego, dowolnego
¼ szklanki mocnej kawy

1 szklanka aquafaby / ilość z około 1 puszki ciecierzycy
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 ¼ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki orzechów laskowych
3 kostki czekolady

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Czekoladę posiekać i dodać do małego rondelka razem z olejem kokosowym oraz kawą, podgrzewać na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
  2. W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksować aquafabę, cukier oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlać rozpuszczoną czekoladę i ponownie zblendować na gładką masę.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułą lub łyżką.
  4. Na koniec orzechy niedokładnie posiekać, a czekoladę połamać na kawałki. Orzechy dodać do ciasta i ponownie krótko wymieszać, a całość przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta położyć połamaną czekoladę, wsunąć do piekarnika i piec przez 20 – 25 minut. Ostudzić i kroić na małe porcje, częstować wszystkich, którym chce się za coś wyjątkowego podziękować – tak jak ja Wam.

 

Brownie na zimno

Składniki:

1 szklanka daktyli

1 szklanka orzechów brazylijskich (można zastąpić każdymi innymi)

2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)

1/3 szklanki wiórków koksowych

5 łyżek kakao

szczypta soli

2-3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan – usuń pestki.
  2. Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól – wymieszaj.
  3. Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.
  4. Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.
  5. Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.

Czekoladowy Tofurnik

Składniki:

Spód

250g migdałów (namoczonych przez noc)

75g stopionego oleju kokosowego

100g suszonych śliwek

50g wiórków kokosowych

50g cukru kokosowego

20g gorzkiego kakao

½ łyżeczki soli

Masa sernikowa

4 kostki naturalnego tofu (4 x 180g)

ziarenka z 1 laski wanilii

250g syropu klonowego

100g kakao

125g oleju kokosowego

2 szczypty płatków chilli

½ łyżeczki soli

Dekoracje

kruszone surowe ziarna kakao, wiórki kokosowe lub ulubione bakalie

Przygotowanie:

Spód

  1. Migdały i stopiony olej kokosowy zblenduj przy pomocy robota kuchennego lub blendera na miękką i klejącą masę. Blenduj aż wszystkie składniki się połączą. Nie miksuj jednak zbyt długo. Zrób tak by widoczne były większe kawałki migdałów, które będą przyjemnie chrupały. Tak przygotowanym spodem wylep dno formy (21cm), przysypanej wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki.

Masa sernikowa

  1. Tofu zawiń w czysty ręcznik kuchenny i wyduś z tofu jak najwięcej wody ile się Tobie uda. Jest to bardzo ważne wy wykręcić jak najwięcej wilgoci. Dzięki temu tofurnik będzie gęsty i zwarty. Tofu wykręcone z wody przełóż do dużej miski, dodaj ziarenka z 1 laski wanilii, syrop klonowy, kakao, stopiony olej kokosowy, płatki chilli oraz sól. Dokładnie zblenduj wszystkie składniki na bardzo gęstą i kremową masę. Im dłużej będziesz blendować tym lepiej – cierpliwość się opłaci. Gotową masę z tofu przełóż na wcześniej przygotowany spód, dokładnie uklep i wygładź powierzchnię.

Dekoracja

  1. Wierzch tofurnika przysyp warstwą kruszonych surowych ziaren kakao. Opcjonalnie możesz również użyć wiórków kokosowych, pokruszonych orzechów lub bakalii.

 

A z okazji zbliżających się świąt życzę wam: szczęśliwych, kojących, przeżytych w zgodzie ze światem i z sobą samym, pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia oraz niesamowitego, niezapomnianego, niepowtarzalnego sylwestra.

 

Aleksandra Turek, 2LZA

Co na jesienną chandrę?

Listopadowy numer naszej gazetki, poświęcony humorowi w najróżniejszej postaci, w początkowym zamyśle miał być odskocznią, od często pojawiającej się, jesiennej chandry. Jednak ostatnie, wydarzenia spowodowały, że postanowiliśmy uczynić z niego hołd, dla śp. Pana Waldemara Ochmańskiego – człowieka o niebanalnym i ogromnym poczuciu humoru.

Zdecydowaliśmy się ukazać pojęcie humoru z różnych perspektyw. Aleksandra Turek postanowiła przedstawić komizm w kinie niemym, Aleksandra Zawadzka humorystyczny charakter pieśni i przyśpiewek regionalnych, a Małgorzata Abramczyk i Karolina Kownacka wyruszyły „w plener” by dowiedzieć się co bawi nauczycieli oraz uczniów naszej szkoły. Zapraszamy do lektury i mamy nadzieję, iż uda nam się choć na chwilę wywołać uśmiech na Waszych twarzach.

W imieniu redakcji „Echa trójki”

Adam Przybysz