Lunchboxy do szkoły!

Cześć,  ze względu na duże zainteresowanie obiadami w szkole wychodzimy  do Was z propozycją przepisów na pyszny lunch do szkoły.

Pierwszą propozycją jest makaron z cytryną i czosnkiem. Dziwnie brzmi, ale pysznie smakuje.

 

Składniki:

  • czosnek
  • oliwa
  • pół cytryny
  • makaron razowy

Czosnek rumienimy z oliwą na patelni, następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko mieszamy z ugotowanym makaronem razowym.

 

           Tosty z cieciorką i awokado

  • chleb razowy lub pełnoziarnisty tostowy
  • ciecierzyca (może być z puszki)
  • pół awokado
  • kiełki

Chleb wkładamy do tostera, ciecierzycę blendujemy na gładką masę. Awokado rozgniatamy widelcem. Na tosty nakładamy ciecierzycę i awokado. Układamy na wierzch kiełki.

tosty-z-awokado-i-pesto Szaciłowska

Humus z warzywami

Warzywa takie jakie lubimy kroimy w „słupek”, wkładamy do pojemniczka wraz z humusem (najlepszy humus będzie domowy, jeśli jednak nie mamy możliwości, by go wykonać możemy kupić w sklepie gotowy. Bardzo dobry humus jest marki Lisner).

SONY DSC

Sałatka z Quinoą

  • quinoa
  • czerwona fasola
  • kukurydza
  • zioła bio

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, posypując ziołami na wierzch i doprawiając ,jak lubimy.

sałatkazquinoa Szaciłowska

 

 

      Tortilla z warzywami

  • tortilla domowa lub kupiona pamiętajmy żeby była pełnoziarnista
  • brokuł
  • sałata
  • szpinak baby
  • papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • awokado
  • domowy sos czosnkowy

Tortillę smarujemy awokado ( wcześniej rozgniecione widelcem, musi być dojrzałe). Układamy wszystkie składniki, polewamy sosem. Tortillę składamy i kroimy na części. Wszystko układamy do pudełka.

 

Myślę, że spodobają się Wam nasze propozycje :) Smacznego !

 

Aleksandra Uścian- Szaciłowska, Aleksandra Piątek, klasa ILOT

Dodaj komentarz