Zdrowe słodycze – czy to możliwe?

Cześć!. Tym razem przychodzimy do Was z alternatywą bardzo popularnych słodyczy m.in Oreo, Knoppers, jak i Duplo. Życzymy miłego czytania  i eksperymentowania w kuchni.

Fit ciasteczka Oreo

składniki na ciasto :

  • 2 żółtka
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki na krem :

  • 2 łyżki mascarpone
  • 1łyżka ksylitolu/ miodu
  • 1 łyżka mleka w proszku (lub białka)
  • 1/3 ekstraktu waniliowego

Składniki na ciasto mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym  czasie wyciągamy i wałkujemy partiami przez folię spożywczą ( dzięki temu trikowi ciasto nie będzie przyklejało się do wałka). Wycinamy foremką lub szklanką koła. Pieczemy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia w tem. 180*C przez ok. 10-12 min. Składniki na krem mieszamy i wykładamy na ostudzone ciastka. Przyklejamy drugim ciastkiem.

_20170327_231243

 

Knoppers

 

Wafelek składniki :

  • 1/2 szkl. mąki kokosowej
  • 1/2 szkl. zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego nieradinowanego
  • 1/4 szkl. miodu

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wałkujemy przez folię spożywczą na cienki placek w kształcie prostokąta. Chłodzimy w zamrażarce, następnie kroimy na 9 lub 6 większych, jednakowych kwadratów.

 

Krem śmietankowy:

  • 100 g stałej części mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • aromat waniliowy

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wkładamy do lodówki.

 

Krem orzechowy:

  • 85 g stałej części mleczka kokosowego
  • 2łyżeczka masła z orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 15 g posiekanych orzechów laskowych

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i chłodzimy.

Wykonanie

1 wafelek smarujemy ciemnym kremem, układamy na nim kolejny wafelek, jasny krem i ponownie kładziemy wafelek. Chłodzimy w zamrażarce ok. 10 min. Po upływie tego czasu na górę wylewamy polewę z gorzkiej czekolady min. 70%

 _20170327_231330

Duplo

 

Krem składniki :

  • 40 g stałej części mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki masła z orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady roztopionej.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.

 

Rurki musimy kupić w sklepie. Przecinamy je na pół, by uzyskać kształt ”łódeczki”.

 

Polewa :

  • 5 kostek gorzkiej czekolady min. 70%
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

Wykonanie :

krem wkładamy do zagłębień naszych rurek. Chłodzimy w zamrażarce. Kiedy krem jest twardy, polewamy rurki czekoladą, raz z jednej, raz z drugiej strony.

_20170327_231315

Aleksandra Uścian -Szaciłowka i Aleksandra Piątek ,klasa ILOT