Superfood, czyli co powinieneś wiedzieć o super produktach

Superfood, to niezwykle zdrowa, nieprzetwarzana, naturalna i niskokaloryczna żywność, która zawiera najwięcej witamin, minerałów, protein oraz innych składników korzystanie wpływających na nasze zdrowie i wygląd.

Komosa ryżowa – bogate źródło białka, aminokwasów i lizyny. Zawiera także magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, fosfor, tłuszcze omega 3, witaminę E i witaminy z grupy B. Posiadaa właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwalergiczne. Jest wolna od glutenu.

Awokado – pełne witaminy E, K, H, PP, potasu, kwasu foliowego i zdrowych tłuszczy. Wzmacnia krążenie i serce. Obniża poziom trójglicerydów oraz zły cholesterol. Pomaga wyregulować rytm serca i ciśnienie tętnicze. Usprawnia metabolizm wątroby i pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Jagody goji – nazywane są najzdrowszymi owocami na świecie. W chińskiej medycynie ludowej wykorzystywane są od wieków. Małe, czerwone jagody goji uznawane są za bombę antyoksydantów, dzięki którym możemy wzmocnić odporność, poprawić pracę mózgu, ochronić się przed chorobami serca i nowotworami oraz wydłużyć życie.

Woda kokosowa – jej sekretem jest wysoka zawartość minerałów i elektrolitów, dzięki którym napój ten świetnie sprawdza się do nawadniania organizmu. Chętnie sięgają po nią zwłaszcza sportowcy oraz wszyscy, którzy chcą uzupełnić braki minerałów po treningu.

Olej kokosowy – Zawiera kwas laurynowy – występuje również w mleku matki. Doskonale nadaje się do pieczywa jako zamiennik masła, wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe, ma działanie przeciwgrzybiczne, przyczynia się do zwalczania drożdżaków, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym opóźnia procesy starzenia się, wspomaga zmniejszenie ilości nadmiernej tkanki tłuszczowej zgromadzonej w okolicy brzucha (tłuszcz trzewi), wspomaga zdolność koncentracji i zapamiętywania.

Masło orzechowe – bogate w białko roślinne, o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, oraz wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych (jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).

Nasiona chia -zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 z idealnym stosunkiem jednych kwasów do drugich (30 % kwasów Omega 3 do 40 % kwasów Omega 6), obniżają „zły” cholesterol i ciśnienie tętnicze, bogate źródło błonnika, który doskonale reguluje przemianę materii, rozpuszczone w wodzie uwalniają „żelową” otoczkę i zwiększają kilkakrotnie swoją powierzchnię w żołądku, przez co zmniejszają uczucie głodu, nawilżają organizm – polecane sportowcom, jeden z najbardziej doskonałych profili aminokwasów oraz wartości odżywczych spośród znanych na świecie produktów spożywczych, 20% chia to łatwo przyswajalne białko, produkt bezglutenowy, poprawiają koncentrację i zdolność zapamiętywania, poprawiają nastrój.

Młody jęczmień – Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w leczeniu anemii, oczyszcza i odwadnia jelita, pomaga oczyścić wątrobę, reguluje menstruację, zwiększa produkcję mleka u karmiących matek, przyspiesza gojenie ran, łagodzi nieprzyjemny zapach potu, eliminuje nieprzyjemny zapach z ust, łagodzi ból gardła, pomaga przy zapaleniu migdałków, zapobiega infekcjom jamy ustnej, przynosi ulgę w przypadku wrzodów, łagodzi bolesne hemoroidy, pomaga w nieżytach żołądka, zmniejsza żylaki, wspomaga układ naczyniowy nóg, poprawia wzrok, reguluje przemianę materii (pomaga przy zaparciach).

 Aleksandra Uścian – Szaciłowska klasa ILOT
Aleksandra Piątek klasa ILOT

Dodaj komentarz