Święta tuż tuż… , każdy z nas lubi sobie zjeść coś, co powszechnie jest uznawane za niezdrowe. Ja chciałabym się z wami podzielić moimi przepisami na czekoladowe słodkości, które można jeść bez ograniczeń! A o to w Święta chodzi, żeby jeść i nie martwić się, że po Świętach będziemy o 10kg ciężsi. Smacznego
Brownie wegańskie
Składniki na foremkę wielkości około 20 x 20 lub inną niedużą foremkę:
2 tabliczki gorzkiej czekolady / 200 g
¾ szklanki oleju kokosowego, dowolnego
¼ szklanki mocnej kawy
1 szklanka aquafaby / ilość z około 1 puszki ciecierzycy
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ¼ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki orzechów laskowych
3 kostki czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Czekoladę posiekać i dodać do małego rondelka razem z olejem kokosowym oraz kawą, podgrzewać na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
- W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksować aquafabę, cukier oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlać rozpuszczoną czekoladę i ponownie zblendować na gładką masę.
- W dużej misce wymieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułą lub łyżką.
- Na koniec orzechy niedokładnie posiekać, a czekoladę połamać na kawałki. Orzechy dodać do ciasta i ponownie krótko wymieszać, a całość przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta położyć połamaną czekoladę, wsunąć do piekarnika i piec przez 20 – 25 minut. Ostudzić i kroić na małe porcje, częstować wszystkich, którym chce się za coś wyjątkowego podziękować – tak jak ja Wam.
Brownie na zimno
Składniki:
1 szklanka daktyli
1 szklanka orzechów brazylijskich (można zastąpić każdymi innymi)
2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)
1/3 szklanki wiórków koksowych
5 łyżek kakao
szczypta soli
2-3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka roślinnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jeżeli używasz zwykłych daktyli zalej je sokiem z pomarańczy lub mlekiem roślinnym i odstaw na 30 min. Jeżeli daktyli Mediolan – usuń pestki.
- Orzechy zmiksuj bardzo drobno, dodaj do nich miód, kokos, kakao i sól – wymieszaj.
- Namoczone tradycyjne daktyle odcedź i zmiksuj. Daktyle Medjool miksujemy od razu.
- Połącz mieszankę z orzechami wraz z zmiksowanymi daktylami. Wszystko można zrobić w mikserze lub blenderem. Jeżeli masa jest za sypka należy dodać soku z pomarańczy.
- Wyłóż masę do foremki 15 x 15 cm mocno ją dociskając i schłodź przez 2 godziny w lodówce.
Czekoladowy Tofurnik
Składniki:
Spód
250g migdałów (namoczonych przez noc)
75g stopionego oleju kokosowego
100g suszonych śliwek
50g wiórków kokosowych
50g cukru kokosowego
20g gorzkiego kakao
½ łyżeczki soli
Masa sernikowa
4 kostki naturalnego tofu (4 x 180g)
ziarenka z 1 laski wanilii
250g syropu klonowego
100g kakao
125g oleju kokosowego
2 szczypty płatków chilli
½ łyżeczki soli
Dekoracje
kruszone surowe ziarna kakao, wiórki kokosowe lub ulubione bakalie
Przygotowanie:
Spód
- Migdały i stopiony olej kokosowy zblenduj przy pomocy robota kuchennego lub blendera na miękką i klejącą masę. Blenduj aż wszystkie składniki się połączą. Nie miksuj jednak zbyt długo. Zrób tak by widoczne były większe kawałki migdałów, które będą przyjemnie chrupały. Tak przygotowanym spodem wylep dno formy (21cm), przysypanej wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki.
Masa sernikowa
- Tofu zawiń w czysty ręcznik kuchenny i wyduś z tofu jak najwięcej wody ile się Tobie uda. Jest to bardzo ważne wy wykręcić jak najwięcej wilgoci. Dzięki temu tofurnik będzie gęsty i zwarty. Tofu wykręcone z wody przełóż do dużej miski, dodaj ziarenka z 1 laski wanilii, syrop klonowy, kakao, stopiony olej kokosowy, płatki chilli oraz sól. Dokładnie zblenduj wszystkie składniki na bardzo gęstą i kremową masę. Im dłużej będziesz blendować tym lepiej – cierpliwość się opłaci. Gotową masę z tofu przełóż na wcześniej przygotowany spód, dokładnie uklep i wygładź powierzchnię.
Dekoracja
- Wierzch tofurnika przysyp warstwą kruszonych surowych ziaren kakao. Opcjonalnie możesz również użyć wiórków kokosowych, pokruszonych orzechów lub bakalii.
A z okazji zbliżających się świąt życzę wam: szczęśliwych, kojących, przeżytych w zgodzie ze światem i z sobą samym, pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia oraz niesamowitego, niezapomnianego, niepowtarzalnego sylwestra.
Aleksandra Turek, 2LZA