Dni stają się chłodniejsze, dzień coraz krótszy. Po powrocie ze szkoły mamy mało czasu na przygotowanie wartościowego posiłku. Z pomocą przychodzi nam dynia – bardzo smaczna, a w dodatku bardzo zdrowa.
Warto wiedzieć, że dynia :
- Im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta- karotenu.
- Dynia bogata jest również w białko ( w dodatku nie tuczy!)
- Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających.
- Zawiera pektyny i kwasy organiczne.
- Dynia zalecana jest jako środek ogólnie moczopędny, odkwaszający, żółciopędny.
- Miąższ dyni stanowi doskonały środek przeciwwymiotny dla ciężarnych.
Zupa Dyniowa (Przepis):
Składniki:
- Pół cebuli
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 ziemniaki (można nie dodawać)
- 450g miąższu z dyni (bez pestek)
- curry, mielony kmin, kolendra, papryka, sól himalajska
Sposób przygotowania:
Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać 1/3 szklanki bulionu dodać dynię i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w piórka i udusić w pozostałym bulionie. Dosypać przyprawy po czym gotować na małym ogniu jeszcze minutę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do cebuli wraz z dynią. Dolać mleko kokosowe i wodę. Doprawić zmiksować i od razu podawać.
Mój własny przepis na pikantny makaron z dynią
Składniki:
- 200 g spaghetti makaron razowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- 2- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki dyni
- 120 g szpinaku
- 1/2 płatków chilli
- 1/2 cytryny wraz ze skórką i sokiem
- sól himalajska i pieprz do smaku
- 30 g orzechów włoskich lub nerkowca
Polej dynię 1 łyżką oliwy z oliwek i dopraw solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 C, aż dynia będzie miękka i uzyska lekko karmelowy kolor. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Podsmaż delikatnie czosnek na niskim ogniu, często mieszając, tak aby go nie spalić. Dodaj płatki chili i smaż przez minutę lub dwie często mieszając. Makaron gotujemy minutę krócej niż zwykle. Połowę dyni zblenduj. Wsyp obie części ( zmiażdżone i całe kawałki) na patelnię z chili i czosnkiem.
Dodaj odsączony makaron i umyty szpinak na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, nie zapomnij o soku z cytryny. Podawaj od razu posypując orzechami i skórką z cytryny.
Smacznego!
Aleksandra Szaciłowska, klasa ILOT