Idealne rozwiązanie na jesienne dni…. zupa z dyni

Dni stają się  chłodniejsze, dzień coraz krótszy. Po powrocie ze szkoły mamy mało czasu na przygotowanie wartościowego posiłku. Z pomocą przychodzi nam dynia  –  bardzo smaczna, a w dodatku bardzo zdrowa.

Warto wiedzieć, że dynia :

  •  Im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta- karotenu.
  • Dynia bogata jest również w białko ( w dodatku nie tuczy!)
  • Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających.
  • Zawiera pektyny i kwasy organiczne.
  • Dynia zalecana jest jako środek ogólnie moczopędny, odkwaszający, żółciopędny.
  • Miąższ dyni stanowi doskonały środek przeciwwymiotny dla ciężarnych.

Zupa Dyniowa (Przepis):

  Składniki:

  • Pół cebuli
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 ziemniaki (można nie dodawać)
  • 450g miąższu z dyni (bez pestek)
  • curry, mielony kmin, kolendra, papryka, sól himalajska

Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać 1/3 szklanki bulionu dodać dynię i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w piórka i udusić w pozostałym bulionie. Dosypać przyprawy po czym gotować na małym ogniu jeszcze minutę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do cebuli wraz z dynią. Dolać mleko kokosowe i wodę. Doprawić zmiksować i od razu podawać.

 

Mój własny przepis na pikantny makaron z dynią

Składniki:

  • 200 g spaghetti makaron razowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki dyni
  • 120 g szpinaku
  • 1/2 płatków chilli
  • 1/2 cytryny wraz ze skórką i sokiem
  • sól himalajska i pieprz do smaku
  • 30 g orzechów włoskich lub nerkowca

Polej dynię 1 łyżką oliwy z oliwek i dopraw solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 C, aż dynia będzie miękka i uzyska lekko karmelowy kolor. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Podsmaż delikatnie czosnek na niskim ogniu, często mieszając, tak aby go nie spalić. Dodaj płatki chili i smaż przez minutę lub dwie często mieszając. Makaron  gotujemy minutę krócej niż zwykle. Połowę dyni zblenduj. Wsyp obie części ( zmiażdżone i  całe kawałki) na patelnię z chili i czosnkiem.

Dodaj odsączony makaron i umyty szpinak na patelnię. Dopraw solą i pieprzem,  nie zapomnij o soku z cytryny. Podawaj od razu posypując orzechami i skórką z cytryny.

 

 Smacznego!

Aleksandra Szaciłowska, klasa ILOT

Dodaj komentarz