Pałeczki, sake i miseczki z ryżem to elementy, które nieodłącznie kojarzą się z japońską kuchnią. Jednak nie samym ryżem Japończyk żyje.
W takim razie czym?
Kuchnia Japońska jest wariacją przepisów, których korzenie sięgają tradycji tego kraju i nie tylko. Ryż tutaj przeplata się z makaronem, a sake pije się na zmianę z herbatą. Skojarzenie kultury japońskiej z sushi jest jednoznaczne, jednak potrawą jaka jest spożywana przez Japończyków najchętniej to różne wariacje zupy- Ramen.
Japoński posiłek
Japoński to przykład staranności i sumienności jaka opanowała ten kraj, nie ma tutaj miejsca na błędy czy przypadek. Wszystko jest starannie przygotowane. W kulturze samurajów były nawet potrawy, które można spożywać tylko w gronie najbliższych.
Zwyczaj spożywania w Japonii jest zazwyczaj złożony z trzech posiłków: śniadania, obiadu i kolacji. Podobnie jak w krajach europejskich w obecnych czasach często znaleźć czas na śniadanie. Posiłki Japończyków
przyczyniają się utrzymania przez nich dobrej kondycji fizycznej i szczupłej sylwetki, gdyż posiłki nie są tuczące i ciężkostrawne dzięki rybom oraz owocom morza.
Posiłek w Japonii na co dzień.
Codzienny japoński posiłek składa się z: Miski ryżu, czarki zupy i trzech innych potraw-dodatków. Ich dobór również nie jest przypadkowy, mają one bowiem komponować się zresztą dań i tworzyć spójną całość.
Dla zainteresowanych tematem polecam zapoznać się ze stroną: http://przepisy.mangowe.pl/ znajdziecie tam przepisy kuchni japońskiej i nie tylko
Jończyk Jakub 1TI