Jesień pachnąca chlebem…

Lato minęło i przybyła do nas jesień. Pochmurne niebo i spadające liście chyba nikogo nie dziwią, ale to, co zaczynamy jeść w okresie pluchy, jest równie niezauważone. Białe bułeczki, słodkie drożdżówki, rurki z bitą śmietaną… Nie da się ukryć, że to wszystko jest pyszne, ale też nie za bardzo zdrowe. „Ja tam jem brązowe” – zaraz ktoś odpowie. Owszem, jest ono BRĄZOWE, ale czy kiedyś ten ktoś spojrzał na etykietkę? Witaminki E wszelkiego rodzaju, spulchniacze oraz barwniki(!)- to właśnie od nich bochenki są ciemniejsze.

Dzisiejsze pieczywo „pełnoziarniste” , jak to piszą producenci, jest nafaszerowane przeróżnymi dodatkami. W takim wypadku, warto jest poświęcić te 15 minut na zrobienie własnego, pachnącego chleba, który zamiast faszerować chemią, dostarczy nam odpowiednich składników.

Przepis, który widzicie poniżej jest prosty i na dodatek nie zawiera zbóż glutenowych.

Łatwo, przyjemnie, bez alergenów… Czego by tu chcieć więcej

 

Domowy chleb

 

Składniki:

  • 100 g mąki lub jaglanej
  • 110 g mąki owsianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g skrobi z tapioki
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki łuski babki jajowatej
  • 550 ml letniej wody – nie może być gorąca, bo drożdże stracą swoje właściwości!

 

Wykonanie

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Wlewamy wodę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wlewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.  Smarujemy wierzch zimną. Nagrzewamy piekarnik na 220 stopni.  Wkładamy ciasto i pieczemy ok. pół godziny.

Zdjęcie!!!!

  Karolina Kownacka, klasa II LOT

 

Dodaj komentarz