Cześć, ze względu na duże zainteresowanie obiadami w szkole wychodzimy do Was z propozycją przepisów na pyszny lunch do szkoły.
Pierwszą propozycją jest makaron z cytryną i czosnkiem. Dziwnie brzmi, ale pysznie smakuje.
Składniki:
- czosnek
- oliwa
- pół cytryny
- makaron razowy
Czosnek rumienimy z oliwą na patelni, następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko mieszamy z ugotowanym makaronem razowym.
Tosty z cieciorką i awokado
- chleb razowy lub pełnoziarnisty tostowy
- ciecierzyca (może być z puszki)
- pół awokado
- kiełki
Chleb wkładamy do tostera, ciecierzycę blendujemy na gładką masę. Awokado rozgniatamy widelcem. Na tosty nakładamy ciecierzycę i awokado. Układamy na wierzch kiełki.
Humus z warzywami
Warzywa takie jakie lubimy kroimy w „słupek”, wkładamy do pojemniczka wraz z humusem (najlepszy humus będzie domowy, jeśli jednak nie mamy możliwości, by go wykonać możemy kupić w sklepie gotowy. Bardzo dobry humus jest marki Lisner).
Sałatka z Quinoą
- quinoa
- czerwona fasola
- kukurydza
- zioła bio
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, posypując ziołami na wierzch i doprawiając ,jak lubimy.
Tortilla z warzywami
- tortilla domowa lub kupiona pamiętajmy żeby była pełnoziarnista
- brokuł
- sałata
- szpinak baby
- papryka
- pomidorki koktajlowe
- awokado
- domowy sos czosnkowy
Tortillę smarujemy awokado ( wcześniej rozgniecione widelcem, musi być dojrzałe). Układamy wszystkie składniki, polewamy sosem. Tortillę składamy i kroimy na części. Wszystko układamy do pudełka.
Myślę, że spodobają się Wam nasze propozycje :) Smacznego !
Aleksandra Uścian- Szaciłowska, Aleksandra Piątek, klasa ILOT