Święta i sylwester za nami, a co za tym idzie – tłuste dania, przesłodkie desery i inne pyszności, które niekoniecznie pasują do potraw jakie spożywa się na diecie lub po prostu, gdy zdrowo się odżywia. Po bożonarodzeniowym obżarstwie przyszedł czas na zrobienie porządków w lodówce, organizmie, a także na stole i w spiżarni. Warto jest zacząć już teraz- kupić warzywa, pić 2 litry płynów, a ze stołu ściągnąć małe pokusy- cukiereczki i batoniki. Dobrym pomysłem jest również poszukanie przepisów na lekkie śniadania, obiady i małe przekąski. Wszystko to pomoże, aby powrócić do „formy” sprzed wolnych dni.
Chciałabym Wam chociaż trochę pomoc, więc proponuję sałatkę na drugie śniadanie( dla 2 osób) lub do rodzinnego obiadu.
Lekka sałatka
Składniki:
- 2 bardzo duże pomarańcze;
- krewetki( zależnie od preferencji);
- 1 czerwony grejpfrut;
- 1 pitaja- smoczy owoc;
- 2 garści szpinaku;
- 1 garść nerkowców;
- oliwa.
Wykonanie:
Krewetki gotujemy i studzimy. Myjemy cytrusy i filetujemy je. Smoczy owoc( pitaję) porządnie czyścimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Orzechy prażymy na patelni, a następnie przesypujemy je na talerz i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Na koniec myjemy szpinak i wszystko układamy na talerzu lub w misce. Gotową sałatkę polewamy oliwą.
Smacznego!
Karolina Kownacka klasa ILOT