Lato – to okres, gdy za oknem świeci intensywne słońce , a na zewnątrz duszne powietrze. Na upalną pogodę najlepiej sięgnąć po coś, co nas ochłodzi. Kolorowe, smaczne, a przede wszystkim zdrowe smoothie to najlepszy wybór na letnią, upalną pogodę. Tak pyszny napój wywoła błogostan i sprawi, że nasz organizm się uzależni, a dodatkowo zyska bombę witaminową.
Pierwszą propozycją jest smoothie z jarmużem i matchą. Do wykonania tego smoothie potrzebujemy:
– 2 garści jarmużu
– 1 zamrożony banan
– 1 połówka awokado
– 7 sztuk daktyli bez pestek
– 1 łyżka nasion chia
– 1 łyżka matchy
– mleko migdałowe 200 ml (może być też inne roślinne)
Smoothie z masłem orzechowym (proteinowe)
-mleko kokosowe
– mrożony banan ( kroimy banana na pół, wkładamy do zamrażarki na 5- 10 minut)
– masło orzechowe 1 łyżka
– 2 garści szpinaku
– opcjonalnie dodajemy białko o smaku waniliowym
Smoothie leśny zawrót głowy
– jogurt mrożony ( zwykły jogurt naturalny przelewamy do formy na kostki lodu. Zostawiamy w zamrażarce na 30 – 40 min)
– owoce leśne, mandarynki ( wkładamy do zamrażarki 5- 10 minut. Kiedy owoce będą lekko zmrożone wyciągamy)
– 50 ml. wody
Czekoladowe Smoothie
– 1 banan
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka masła orzechowego
– mleko roślinne
Zielone smoothie
– 2 banany
– 1 gruszka
– sok z limonki
– 1 pałka selera naciowego
– 1 cm imbiru
– 1 garść szpinaku
– 2 szklanki wody
– 1 porcja soku z trawy pszenniczej
Przepisy na smoothie nie są sztywno narzucone, bawmy się, eksperymentujmy w kuchni, aż znajdziemy nasz ulubiony smak. Smoothie nie może smakować jak trawa, do dyspozycji mamy wiele naturalnych słodzików takich jak np.: daktyle, syrop klonowy, miód.
Życzymy Smacznego!
Aleksandra Uścian -Szaciłowska, Aleksandra Piątek ,klasa ILOT