Cześć!. Tym razem przychodzimy do Was z alternatywą bardzo popularnych słodyczy m.in Oreo, Knoppers, jak i Duplo. Życzymy miłego czytania i eksperymentowania w kuchni.
Fit ciasteczka Oreo
składniki na ciasto :
- 2 żółtka
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na krem :
- 2 łyżki mascarpone
- 1łyżka ksylitolu/ miodu
- 1 łyżka mleka w proszku (lub białka)
- 1/3 ekstraktu waniliowego
Składniki na ciasto mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy partiami przez folię spożywczą ( dzięki temu trikowi ciasto nie będzie przyklejało się do wałka). Wycinamy foremką lub szklanką koła. Pieczemy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia w tem. 180*C przez ok. 10-12 min. Składniki na krem mieszamy i wykładamy na ostudzone ciastka. Przyklejamy drugim ciastkiem.
Knoppers
Wafelek składniki :
- 1/2 szkl. mąki kokosowej
- 1/2 szkl. zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego nieradinowanego
- 1/4 szkl. miodu
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wałkujemy przez folię spożywczą na cienki placek w kształcie prostokąta. Chłodzimy w zamrażarce, następnie kroimy na 9 lub 6 większych, jednakowych kwadratów.
Krem śmietankowy:
- 100 g stałej części mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- aromat waniliowy
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wkładamy do lodówki.
Krem orzechowy:
- 85 g stałej części mleczka kokosowego
- 2łyżeczka masła z orzechów laskowych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 15 g posiekanych orzechów laskowych
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i chłodzimy.
Wykonanie
1 wafelek smarujemy ciemnym kremem, układamy na nim kolejny wafelek, jasny krem i ponownie kładziemy wafelek. Chłodzimy w zamrażarce ok. 10 min. Po upływie tego czasu na górę wylewamy polewę z gorzkiej czekolady min. 70%
Duplo
Krem składniki :
- 40 g stałej części mleczka kokosowego
- 1,5 łyżeczki masła z orzechów laskowych
- 1 łyżeczka miodu
- 2 kostki gorzkiej czekolady roztopionej.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki.
Rurki musimy kupić w sklepie. Przecinamy je na pół, by uzyskać kształt ”łódeczki”.
Polewa :
- 5 kostek gorzkiej czekolady min. 70%
- 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
Wykonanie :
krem wkładamy do zagłębień naszych rurek. Chłodzimy w zamrażarce. Kiedy krem jest twardy, polewamy rurki czekoladą, raz z jednej, raz z drugiej strony.
Aleksandra Uścian -Szaciłowka i Aleksandra Piątek ,klasa ILOT