ZUPA KREMOWA Z DYNI

Jesień to pora roku, która czasem rozpieszcza nas babim latem, a czasem dostarcza dużo wiatru i deszczu. Szczególnie  wtedy powinniśmy pamiętać o potrawach rozgrzewających i zdrowych, poprawiających odporność. Do takich należą dania z dyni.

Na świecie jest około 18 gatunków dyń, które różnią się wielkością, kolorem, składnikami odżywczymi itp. To pomarańczowe warzywo jest skarbnicą  wielu składników mineralnych takich jak wapń, magnez, potas, selen, cynk oraz witamin A,C,E. Dlatego warto po nie sięgać nie tylko dla rozkoszy kubków smakowych ale i własnego zdrowia.

Oczywiście, jeśli chodzi o dynie i sezon jesienny to pierwsze,  co nam przychodzi na myśl to lampiony, zdobiące jesienią tarasy. Warzywo to nie pełni tylko funkcji dekoracyjnej.  Z dyni da się zrobić nie tylko desery ale i pyszne obiady, bądź kolacje. Jednym z moich ulubionych i najpopularniejszych przepisów dla miłośników tej rośliny jest zupa kremowa z dyni. Nie wymaga ogromu pracy, wystarczy tylko kilka kroków, aby ugotować te danie. Chciałabym się z wami podzielić  prostym przepisem, abyście mogli podarować sobie i swojej rodzinie niezwykłą mieszankę smakową, która rozgrzeje was w te chłodne dni.

 

Aby przygotować się do przyrządzania zupy krem należy wziąć:

  • Małą dynię (nie powinna przekraczać 1 kg, chyba że wyprawiamy ucztę dla większej ilości osób)
  • 2-3 większe ziemniaki
  • 1 marchewkę
  • 1 litr bulionu
  • 1 małą cebulę
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Śmietanę 30-36% (ok. 100-150 ml)

 

Wykonanie:

  1. Należy obrać dynię, następnie ją pokroić na ćwiartki oraz oczyścić z pestek i włókien. Pokroić na kostki (aby szybciej się ugotowała);
  2. Ziemniaki i marchewkę dokładnie umyć. Ziemniaki, marchew oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę tak jak poprzednio zrobiliśmy z dynią;
  3. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, zalać bulionem i zagotować;
  4. Po uprzednim zagotowaniu wody, zmniejszyć moc palnika i gotować z pokrywką (zostawiając mały otwór, aby to wszystko nam nie eksplodowało) aż do miękkości warzyw czyli do ok. 1 godziny;
  5. Dodać śmietanę;
  6. Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, zmiksować je dokładnie blenderem aż do powstania gładkiej konstytencji;
  7. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, gałką muszkatołową (chociaż można bez, lecz z gałką smak nabierze wyrazistości) i szczyptą cukru. Można dodać też imbir który doskonale łączy się z dynią i cytryną;

 

W tych siedmiu prostych krokach i w niecałą godzinę można przygotować rozgrzewającą zupę kremową z dyni, która starczy na 5 porcji. Dynia jest składnikiem wielu składników mineralnych takich jak wapń, magnez, potas, selen, cynk oraz witamin A,C,E. Dlatego warto przygotować tę zupę nie tylko dla rozkoszy kubków smakowych ale i własnego zdrowia.

Patrycja Kempisty 3LL

Dodaj komentarz