Gotuj i dekoruj w świątecznym klimacie!

Dzień, na który czekamy cały rok, to właśnie Święta Bożego Narodzenia. Noc, w którą narodził się Jezus, jest pełna magii i tajemnic. Czas przeznaczony dla bliskich, czas, gdy wszystkie spory idą w niepamięć. Ten cudowny okres nie obejdzie się bez pyszności na stole i dekoracji w domu. W tym artykule przychodzimy do Was z propozycją świątecznych babeczek oraz dekoracjami, które możecie wykonać samodzielnie lub ze swoim rodzeństwem. Z pewnością będzie to fajna zabawa i mile spędzony czas. Zapraszamy!

Ozdoby świąteczne często są bardzo drogie, mimo że są w naszych domach zaledwie przez kilka tygodni. Te projekty pomogą wam sporo zaoszczędzić i stworzyć niepowtarzalne dekoracje na święta Bożego Narodzenia.

 

Ozdobna gałązka

Można ją powiesić na ścianie czy w oknie lub też postawić. Ozdabiamy ją tym, co nam się podoba. Fajnie postawić na fajne, naturalne ozdoby w stonowanych kolorach – otrzymamy wtedy ciekawy, skandynawski akcent. Mi się taka gałązka marzyła już od dawna, w tym roku sama sobie taką zrobiłam. Z tą różnicą, że moja  stoi w doniczce.

Trochę zieleni zamkniętej w kuli

Potrzebny nam będzie ozdobny szklany pojemniczek, który wypełniamy mchem, korą lub małymi roślinkami. Na to świeczka i mamy cząstkę lasu w domowym zaciszu. Piękne :)

Świeczki w butelkach

Rekord prostoty. Butelka + świeczka i gotowe. Dla bardzo zapracowanych. Jest fajnie i prosto. Jeśli chcemy bardziej świątecznie i na bogato, możemy przywiązać szyszki lub gałązki

Suszone owoce

Najlepiej sprawdzą się tutaj pomarańcze i goździki. Nie dość że fajnie wygląda, to jeszcze obłędnie pachnie.

Przejdźmy do naszego ulubionego tematu , czyli przepisów 😊

BABECZKI

Babeczki tak dobre, że aż nieprzyzwoite? Czekoladowe ciasto, obłędny poncz i kremowa bita śmietana. Na nadchodzące święta to wegański must have! Wyglądają cudnie a smakują jeszcze lepiej!


SKŁAD:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka sojowego niesłodzonego
  • 3/4 szklanki aquafaby (zwyczajowa ilość z 1 puszki ciecierzycy)
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cukru cytrynowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


PONCZ 

  • 6 łyżek dżemu truskawkowego
  • 4 łyżek soku malinowego
  • 4 łyżki Burbonu


BITA ŚMIETANA KOKOSOWA 

  • 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (tylko stała część)
  • 6 łyżek cukru pudru trzcinowego


POLEWA 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka sojowego
  • 50 g oleju kokosowego nierafinowanego


DODATKOWO: 

  • cukier kryształ do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
2. Czekolady rozpuszczam nad kąpielą wodną wraz z dwoma łyżkami oleju kokosowego. Odstawiam na kilka minut aby masa ostygła.
3. Aquafabe ubijam przez około 10 minut stopniowo dodając cukier puder. Na końcu dodaję łyżeczkę octu i ubijam jeszcze minutę. Piana nie musi być sztywna jedynie spieniona i w kolorze mlecznym.
4. Do mleka dodaję pozostałą łyżeczkę octu i odstawiam na 10 minut. Suche składniki takie jak: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier z prawdziwą wanilią i cukier cytrynowy mieszam ze sobą w dużej misce.
5. Do aquafaby dodaję mleko, następnie mieszam. Suche składniki przesiewam do masy i miksuję całość małymi partiami dodając rozpuszczone czekolady.
6. Do formy wyłożonej papierowymi foremkami przekładam masę na 3/4 wysokości. Babeczki piekę przez około 15 minut (dobrze jest sprawdzić stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem).
7. Mleczko kokosowe ubijam z cukrem pudrem na puszystą masę (używam mleczka z Lidla). Masę schładzam przez 30 minut.
8. Upieczone babeczki odkładam do wystygnięcia. Następnie ostrożnie wykrawam małe otwory tworząc przestrzeń na masę i poncz. Ciasto czekoladowe które uzyskuje poprzez wykrojenie otworów wykorzystuję do pralinek lub ziemniaczków.
9. Składniki na poncz mieszam ze sobą, wypełniam nim otwory wykonane w babeczkach i odstawiam na kilka minut.
10. W małym rondelku podgrzewam mleko z olejem kokosowym, zdejmuję z ognia dodaję czekoladę i mieszam do uzyskania gładkiej polewy. Masę odstawiam do przestudzenia.
11. Bitą śmietanę kokosową przekładam do rękawa cukierniczego, dekoruje top babeczek i schładzam przez 30 minut.
12. Babeczki zanurzam w polewie czekoladowej do miejsca połączenia masy z ciastem czekoladowym.
13. Wierzch babeczek oprószam cukrem kryształem i schładzam w lodówce przez 2-3 godziny.

Aleksandra Uścian- Szaciłowska, Aleksandra Piątek, klasa II LOT

Dodaj komentarz