Jesienne , kolorowe inspiracje kulinarne

Jesień… piękna polska jesień. Cudowna złocista pora, która obdarowuje naszą ziemię kolorami, wywołującymi  uśmiech na twarzy. Mimo bardzo częstych deszczowych dni potrafi także zachwycić swoją urodą wszystkie oczy. Piękne kolorowe liście pokrywające korony drzew czy zapach kasztanów to coś ,co kocha każdy z nas. Jesienna pora roku to czas rozpoczynający szkołę, ale także pora w której zaczynają pojawiać się charakterystyczne dla tego miesiąca warzywa m.in dynie. Dlatego by poprawić sobie humor w deszczowy wieczór najlepiej przygotować sobie pyszną sałatkę z dyni, bądź też postawić na słodkości czyli ciasto dyniowe. Zagwarantuje to nam na pewno udany wieczór.

Jak dla mnie rewelacyjne – mięsiste, wilgotne, bardzo aromatyczne – w smaku przypomina piernik i mam wrażenie, że gdybym nie mówiła, że jest z dynią, to absolutnie nikt by się nie zorientował – oto i one Ciasto Dyniowe. Nie żałujcie przypraw korzennych, one działają tutaj cuda, nie dość że dają niesamowity aromat to posiadają niedoceniane właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze oraz działanie antyoksydacyjne.

 

Ciasto Dyniowe

 

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 120 g oleju kokosowego – rozpuszczonego i przestudzonego
  • 200 g puree z dyni (użyłam dynię piżmową)
  • pół szklanki soku z pomarańczy (mniej więcej 1,5 średniej pomarańczy)
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 g cukru kokosowego
  • skórka starta z pomarańczy (starłam z tych, które wyciskałam na sok)
  • 100 g mąki pełnoziarnistej (użyłam pszenną)
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • garść posiekanych orzechów – użyłam włoskie

Wykonanie

  1. W misce zmieszaj razem puree z dyni, olej, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajka.
  2. W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki – poza orzechami i zmieszaj razem.
  3. Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj – możesz to zrobić łyżką.
  4. Do ciasta dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
  5. Niedużą foremkę keksową (użyłam takiej 24/12 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wlej ciasto do foremki i wyrównaj.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut – do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Przed podaniem udekoruj wg uznania.

0F57647C-B8D2-4F3B-A7E1-CA3B8E69B724 654417F0-BF22-432E-9746-B225ED988B3F A428AC87-92A9-4123-8CB8-FC63A4FA3A13

Następną propozycją jest sałatka z pieczoną dynią. Z pewnością ją pokochacie, jest nie tylko smaczna, ale również pożywna, nie tylko za sprawą kalarepy, która jest bardzo mało znana i niedoceniana. Czas by to zmienić.

Sałatka z pieczoną dynią

 

Składniki:

– szpinak

– pieczona dynia ( dynię pieczemy w piekarniku wcześniej przyprawioną, według uznania)

– ser feta

–  kalarepa

– kiełki

– ziarna słonecznika i dyni

– oliwa z oliwek

–  sok z cytryny

– miód

– zioła (tutaj mamy duży wybór użyjmy ziół, które lubimy )

D9058B4E-206B-4F58-BA7D-768326D42729

Smacznego !

 

Aleksandra Uścian – Szaciłowska,

Aleksandra Piątek, klasa II LOT

Dodaj komentarz